Rzymskie wakacje? To musi być Panna Cotta!
Lekki, puszysty deser, który zachwyciłby samą Księżniczkę Annę podczas jej wizyty w Rzymie. Ciekawe, czy kuchnia, zapachy i aromaty produktów w tym niesamowitym mieście zaczarowałyby ją, gdyby rzeczywiście istniała…
Produkty:
0,5 litra śmietanki kremówki (30%)
1 litr mleka (półtłustego)
15g żelatyny spożywczej (około 10 listków)
100g cukru
Przepis:
1. Podgrzewamy ¼ litra mleka (ALE NIE DOPROWADZAMY DO WRZENIA!) i rozpuszczamy w nim żelatynę. Mogą pojawić się grudki – wtedy całość miksujemy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy cukier, 0,75 litra mleka i śmietanę. Całość ponownie gotujemy mieszając.
2. Wlewamy do pucharków, po czym wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Deser wysunie się z foremek łatwiej, gdy zanurzymy je na kilka sekund w gorącej wodzie. Wykładamy do góry dnem:).
Do podania polewamy musem owocowym lub dekorujemy świeżymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz