wtorek, 9 lipca 2013

Rzymskie wakacje, czyli Panna Cotta!



Rzymskie wakacje? To musi być Panna Cotta!

Lekki, puszysty deser, który zachwyciłby samą Księżniczkę Annę podczas jej wizyty w Rzymie. Ciekawe, czy kuchnia, zapachy i aromaty produktów w tym niesamowitym mieście zaczarowałyby ją, gdyby rzeczywiście istniała…




Produkty:

0,5 litra śmietanki kremówki (30%)
1 litr mleka (półtłustego)
15g żelatyny spożywczej (około 10 listków)
100g cukru


Przepis:

1. Podgrzewamy ¼ litra mleka (ALE NIE DOPROWADZAMY DO WRZENIA!) i rozpuszczamy w nim żelatynę. Mogą pojawić się grudki – wtedy całość miksujemy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy cukier, 0,75 litra mleka i śmietanę. Całość ponownie gotujemy mieszając.


2. Wlewamy do pucharków, po czym wstawiamy na kilka godzin do lodówki.  Deser wysunie się z foremek łatwiej, gdy zanurzymy je na kilka sekund w gorącej wodzie. Wykładamy do góry dnem:).

Do podania polewamy musem owocowym lub dekorujemy świeżymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz